בעלי חיים בעולם
בעלי חיים בקזחסטן
הכתבה פורסמה בעיתון חי גליון מספר 190

היא אחת מיני מעט אשר שוכנת בשתי יבשות – רובה באסיה וחלקה הקטן באירופה. היא התשיעית בגודלה בעולם, והמדינה הגדולה בעולם ללא גישה לחופי ים פתוחים. היא אמנם נושקת לים הכספי (Caspian Sea) ולימת אורל (Aral Sea), אך רוב שטחה (98%) הוא מדבריות וערבות ורק שני אחוזים הם גופי מים. שטחה הכולל נפרס על פני כ־2.7 מיליון קמ"ר (גדולה מכל מערב אירופה), והיא גדולה מישראל פי 97. כיאה למדינת פנים יבשת האקלים השורר בה קיצוני – בחורף קר מאוד ובקיץ חם מאוד. בקזחסטן אפשר לטפס על הרים בגובה של כמעט שבעה ק"מ - הר חאן טנגרי Khan Tengri)) - ההר הגבוה ביותר במדינה.

מעופפים בממלכה

אחד ממאפייני הפאונה העיקריים של קזחסטן הוא שבעלי החיים שבה אינם מיוחדים רק לה. בתור מדינה כה גדולה הנמצאת בלב הממלכה הפליארקטית (מערב אירופה, צפון אפריקה, מרכז אסיה, דרומית עד הודו ומזרחית עד יפן) את בעלי החיים שבה אפשר למצוא גם במדינות היבשתיות המקיפות את אותה. לא רק מינים השייכים לממלכה הפליארקטית מוצאים את מקומם בקזחסטן, ויש בה מינים ממלכות סמוכות אשר "פלשו" אליה כדוגמת נציגים מהממלכה האתיופית (מרכז אפריקה ודרומה) או מהממלכה האורנייטלית (הודו ודרום מזרח אסיה).

מבין המעופפים קיימים נציגים רבים של כמה קבוצות. מבין סדרת הפרפראים נציין את המין Banded Apollo (Parnassius delphius) נציג ממשפחת הצבעוניים, שבו קיימים לפחות 44 תת־מינים שונים הפזורים מלבד בקזחסטן גם על פני כמה מדינות סביבה. זהו פרפר עם כנפיים בצבע קרם עם נקודות בצבע חום בהיר או חום כהה, והוא מצוי באזורים הגבוהים של הרי מרכז אסיה ומגיע גם לרום של 3,000 מטר מעל פני הים.

מעופפים אחרים הם נציגי מחלקת העופות – בקזחסטן יותר מ־500 מיני עופות, ביניהם עופות המוכרים גם בארצנו כמו החסידה לבנה או הבז אדום, ומינים שלא נראה בישראל אלא רק בצורה מזדמנת. אחד מהם הוא דרור ההרים (Passer montanus), אשר דומה מאוד לדרור הבית המוכר לכולנו. אחד ההבדלים הבולטים בין שני המינים הוא כתם כהה על הלחי הבהירה המופיע אצל דרור ההרים.

בין הרים ובין סלעים

אחד ממיני היונקים בהרי קזחסטן (ובכל הרי מרכז אסיה) הוא כבש ההרים (Ovis ammon). גובהו יכול להגיע עד ל־ 1.20 מטר ולמשקל של כ־ 180 ק"ג. לשני הזוויגים קרניים, אך לזכר קרניים גדולות יותר. האוכלוסייה מחולקת לעדרים שגודלם נע בין שני פרטים ל־ 100 פרטים, והחלוקה תלויה בזוויג ובגיל. כיום מוכרים תשעה תתי־מינים שונים, אך ייתכן שאין זה סוף הסיפור ובעתיד יוגדרו תתי־מינים חדשים.

"החתול עם הציציות" הלוא הוא הקרקל (Caracal caracal) חי גם הוא בקזחסטן. כן, כן , הקרקל מוכר גם מארצנו, ותפוצתו נרחבת וכוללת את אפריקה, המזרח התיכון, הודו ומרכז אסיה. הוא נפוץ במגוון רחב של בתי גידול ולכן גם מזונו נפוץ. את שמו קיבל בגלל הציציות הגדלות על אוזניו אשר הפכו לסימן הזיהוי העיקרי שלו. הקרקל ידוע כחתול בעל יכולת ניתור מרשימה וכבשל כך גם עופות קרקע העפים בגובה של עד שני מטרים מהווים חלק מהתפריט שלו. מין חתול אחר אשר מצא את מקומו בקזחסטן (ובמדינות הסובבות לה) הוא הנמר הכספי (תרגום חופשי) (Panthera tigris virgata). מין זה הוכחד מהעולם בשנות החמישים של המאה הקודמת, ומקזחסטן כמה שנים מוקדם יותר (1948). אורכו של הזכר הגיע עד לשני מטרים ומשקלו עד 240 ק"ג. למין הזה הייתה גמישות התנהגותית ויכולת לאתר מגוון רחב של בתי גידול הכוללים יערות, ערוצי נחלים, אזורים עשבוניים ועוד. גם גובהם של בתי הגידול משתנה ואפשר היה לראות את המין בבתי גידול הנושקים לגובה של 3,000 מטר מעל פני הים.

חתול אחד אשר עדיין מצליח לשרוד בקזחסטן הוא הלינקס (Lynx lynx). גם למין הזה בדומה לקרקל ציציות קצרות על האוזניים. הלינקס הוא מין של חתול בינוני אשר נמצא ברחבי אירופה ומגיע עד ליערות סיביר, ששם נמצאת למעשה 90% מאוכלוסייתו. הפרטים הגדולים מגיעים לאורך של כ־130 ס"מ ולמשקל של כ־ 30 ק"ג. פרויקט השבה נרחב שנעשה באירופה הצליח להשיב מין זה ליערות שבהם הוא נכחד במהלך המאה ה־19.

מלבד היונקים הגדולים קיימים בקזחסטן גם יונקים קטנים. אחד מהם הוא Russian Desman (Desmana moschata). המין מוגדר כיונק של בתי גידול לחים ואפשר למצוא אותו לאורך נהרות, בעיקר באלה שקיימת בהם זרימה איטית של המים. בעבר, היה שייך המין לסדרת אוכלי החרקים, אך כיום הוא הופרד ושויך לסדרה Soricomorpha, שלה אין נציגים בארצנו. חיצונית, הוא דומה לנציגי סדרת המכרסמים – אורכו כ־ 20 ס"מ, משקלו כ־ 500 גרם וגופו עגול ומכוסה פרווה. אחת העובדות המעניינות אצל מין זה היא שמבחינה מעשית יש לו עיניים, אך מבחינה פונקציונלית אין הן משמשות במערך ההימצאות הסביבתי שלו. עיניו קטנות או מכוסות פרווה, ואת עיקר האותות הסביבתיים הוא קולט בעזרת חוש המישוש המבוסס על איבר חישה מיוחד הנקרא על שם החוקר שגילה אותו – Eimer's Organs. איבר זה ממוקם באזור האף המוארך של המין, ויש לו רגישות רבה מאוד המסייעת לו לקלוט את האותות הסביבתיים.

נציגי הכלביים

יונק ממשפחת הכלביים אשר נמצא בקזחסטן הוא זאב הים הכספי (תרגום חופשי) (Canis lupus campestris) - תת־מין של הזאב האפור. תת־מין זה חי בין הים הכספי לבין הים השחור בלבד, ולכן קזחסטן מהווה גבול תפוצה מזרחי שלו.

קיימים גם מינים קצת יותר "מיוחדים" בקזחסטן. אחד מהם הוא הכלב האדום (תרגום חופשי) (Cuon alpinus), אשר יש המכנים אותו גם "כלב הבר האסייאתי" או רק "כלב בר". קזחסטן מהווה את גבול תפוצתו המערבי, וכיום מוערכת אוכלוסייתו בטבע בכ־ 2,500 פרטים בלבד. משקלו עד 20 ק"ג, וחצי מאורך גופו (כ־ 45 ס"מ) הוא הזנב. למין גמישות התנהגותית רבה והוא יכול להימצא במגוון בתי גידול שונים מאוד באופיים. בדומה לזאב האפור, גם למין זה התנהגות חברתית מפותחת מאוד.

יונק אחר המיוחד לאזור הים הכספי כולל קזחסטן הוא כלב הים הכספי (Pusa caspica). כלב ים זה נוטה "לעלות" בערוצי הנהרות ולא פעם הוא נצפה לא רק בחופי הים הכספי. השערות טוענות שמין מיוחד זה מבודד מבחינה גנטית, הוא רליקט (שריד) מתקופת הקרח בתקופת הרבעון.

למרות הכול

חלקים לא מבוטלים של שטחה עברו "התעללות" גרעינית כחלק משטח הניסויים של ברית המועצות לשעבר. לא רק מזה נפגעה הפאונה של קזחסטן – גם ממדיניות חסרת פשרות של הפיכת אזורים טבעיים לאזורי חקלאיים אשר גרמה לפגיעה סביבתית במערכת האקולוגית היבשתית, ועל אחת כמה וכמה במערכת האקולוגית האווקטית ובעיקר בזו של ימת אורל. שני נהרות אדירים – סיר דאריה (Syr Darya) ואמו דאריה Amu-Darya)) שהובילו מים לימה הוסטו לצורך השקיית השדות החקלאיים. דגים הושמדו כתוצאה מעליית ריכוז המלחים בימה, האקלים באזור שונה, גשמים פסקו לרדת וסופות אבק מעורבב במלח וחול עפו למרחקים עצומים. למרות כל זאת, הפאונה של קזחסטן ממשיכה לשרוד.

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה